Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Με ορόσημο την τελετή αποχώρησης του ιδρυτή και προέδρου του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς, κ. Χρήστου Καλεμκερή, στις 31 Οκτωβρίου του 2016 στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς, νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου ανέλαβε ο υιός του κ. Χρήστου Καλεμκερή, Παύλος. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που του δημιουργούσε συνεχώς τα ερεθίσματα για πολλαπλές ενασχολήσεις αλλά και στενότερη επαφή με την τέχνη και την έννοια του συλλεκτισμού. Με σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και τη Διεθνή Οικονομία, και μεταπτυχιακό MBA, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον τραπεζικό τομέα με θέσεις ευθύνης στη Citibank, Eurobank, MillenniumBank και Πειραιώς ως διευθυντικό στέλεχος. Ακολουθώντας τις προσωπικές του επαγγελματικές αναζητήσεις, σήμερα είναι συνέταιρος σε επενδυτικό όμιλο που δραστηριοποιείται στο χρηματιστηριακό, ενεργειακό τομέα αλλά και στον κλάδο του real estate και των αγροτικών καλλιεργειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι παντρεμένος με τη Νικολέτα Φραγκεδάκη, και έχουν δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Μαρία Μαγδαληνή.

Το αυστηρό και απαιτητικό επαγγελματικό του περιβάλλον δε μείωσε για τον κ. Παύλο Καλεμκερή τη διάθεση και το ζήλο για ενασχόληση και με άλλου είδους δραστηριότητες, όπως την ιστορία της τέχνης αλλά και τη ζωγραφική, που αποτελεί και τη μεγάλη του αγάπη, συμμετέχοντας κατά καιρούς σε διάφορες ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις. Η καλλιτεχνική φλέβα ήταν αναπόφευκτη, αφού μεγάλωσε σε μία οικογένεια στην οποία ο πατέρας ήταν εραστής της τέχνης και του συλλεκτισμού και η μητέρα επίσης λάτρης της τέχνης με συμμετοχές σε εκθέσεις ζωγραφικής.

Η παρουσία του στο Δ.Σ. του Μουσείου από την ίδρυσή του μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου, δεν βασιζόταν μόνο στη συγγενική σχέση με τον πατέρα του, αλλά στην ουσιαστική προσφορά ιδεών και έντονη δραστηριοποίηση με σκοπό την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του φορέα.  Η δραστήρια παρουσία του κ. Παύλου Καλεμκερή σε όλα τα Δ.Σ. του Μουσείου, με ομόφωνη πάντα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, του έδωσε την εμπειρία αλλά και το ζήλο να επιθυμεί να αναδείξει την παρουσία του Μουσείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να το ανανεώσει και να το καταστήσει μουσειακό φορέα, που δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχους του εξωτερικού. Το βάρος στους ώμους του είναι μεγάλο αλλά αυτό του δημιουργεί ταυτόχρονα και την πρόκληση να καταφέρει να το αναδείξει, με όπλα τη γνώση του αρχείου, την αγάπη για το αντικείμενο που του μετέδωσε ο πατέρας του, τις διαχειριστικές ικανότητές του, την αρωγή του Δήμου Καλαμαριάς και την υποστήριξη του ΔΣ και των στελεχών του μουσείου.

Ο κος Παύλος Καλεμκερής εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας, κατόπιν προσωπικής εισήγησης του Δημάρχου, κ. Θεοδόση Μπακογλίδη. Μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον πατέρα του και σε συνδυασμό με τη μόρφωση, την παιδεία, την έμφυτη ευγένεια αλλά και το πάθος να εμβαθύνει σε ό,τι καταπιάνεται και να είναι συνεργατικός είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Μουσείου στο μέλλον ώστε να καταλάβει το χώρο και την αναγνωσιμότητα που του αξίζει.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 

                Η πρώτη εκτενής ενότητα του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου που έγινε αντικείμενο εκθέσεων 

και εκδόσεων ήταν η ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων, που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο επίτευγμα της βιομηχανικής επανάστασης στην Ελλάδα. Έτσι, οργανώθηκαν τέσσερις εκθέσεις, 250 - 300 πλαισίων μουσειακών προδιαγραφών καθεμιά, με θέμα την ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων. Η πρώτη έκθεση με θέμα τα τραίνα της Βορείου Ελλάδας παρουσιάστηκε το 2002 στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Ακολούθησε η έκθεση των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων στα Τρίκαλα το φθινόπωρο του 2003. Ακολούθως, προχώρησε στην έκθεση των Τραίνων της Κεντρικής Ελλάδας στην Αθήνα το 2005, η οποία παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα». Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε και στο κοινό της Θεσσαλονίκης, στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2006, ο φορέας του οποίου αγόρασε και πάλι βιβλία όλων των ενοτήτων για το πωλητήριό του. Το ίδιο χρονικό διάστημα παρουσιάστηκε και η έκθεση των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Η τετράτομη εγκυκλοπαίδεια των Ελληνικών Σιδηροδρόμων υποβλήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, αποσπώντας βραβείο σε πανηγυρική τελετή στις 28 Δεκεμβρίου του 2006.

                Κατά το έτος 2007, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης την ιστορίας της σταθερής τροχιάς, το Μουσείο προχώρησε στην έκδοση δύο τόμων που αφορούν στην ιστορία των τροχιοδρόμων (τραμ) Θεσσαλονίκης, Βόλου και Καρλοβασίων Σάμου αλλά και αυτήν των τροχιοδρόμων Αθηνών, Πειραιά, Πάτρας και Καλαμάτας. Το Νοέμβριο του 2007 παρουσιάστηκε η έκθεση «Η Θεσσαλονίκη των Τραμ» στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, η οποία και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρότεινε σε όλα τα σχολεία να την επισκεφτούν. 

             Στις 28 Οκτωβρίου το 2008 το Μουσείο παρουσίασε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης μια έκθεση από τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος οι πτυχές της οποίας παρέμεναν άγνωστες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη γνωστή ως «Μάχη των Οχυρών» η οποία έλαβε μέρος στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας όταν οι γερμανικές δυνάμεις του Χίτλερ εισέβαλαν στη χώρα μας τον Απρίλιο του 1941 κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μοναδικής ποιότητας και σπανιότητας ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από μάχες, από ερασιτέχνες γερμανούς φωτογράφους στρατιώτες που πολέμησαν στα οχυρά. Η ίδια έκθεση παρουσιάζεται το τρέχον διάστημα (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2011) στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γ’ Σώμα Στρατού.

           Στις 23 Οκτώβρη 2009 το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς παρουσίασε την έκθεση «Η Θεσσαλονίκη στα χαρακτικά, από τον 15ο έως τον  19ο αιώνα», μέσα από τις συλλογές των Γεωργίου Πατιερίδη και Κων/νου Σταμάτη στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. Η έκθεση είχε διάρκεια έως τις 23 Νοέμβρη του 2009 και την επισκέφτηκαν πολλοί πολίτες και σχολεία της πόλης μας.

           Στις 17 Δεκεμβρίου 2009 έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «To Άγιο Όρος μέσα από το φακό του Γιώργου Μουσικίδη» στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορείτικης Εστίας, μέσα από το φωτογραφικό αρχείο που δώρισε ο ίδιος ο φωτογράφος στο Μουσείο. Η αντίστοιχη έκδοση- λεύκωμα του Μουσείου που συνόδευσε την έκθεση παρουσιάστηκε την ίδια περίοδο στο κοινό..

            Τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2011 το Μουσείο παρουσίασε στη Βίλα Καπαντζη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, την έκθεση «Κωνσταντινούπολη 1900», ένα Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην Πόλη του περιηγητή Τ. Wild. Την έκθεση εγκαινίασαν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδης και ο Πρόξενος της Tουρκίαςκ. Χουσεΐν Οσντεμίρ. Η έκθεση σημείωσε την υψηλότερη επισκεψιμότητα των εκθέσεων του ΜΙΕΤ των τελευταίων ετών, ενώ και η αντίστοιχη έκδοση είχε μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό.

 

            Tο 2012  του Μουσείου περιλαμβάνει την κεντρική συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης με την παρουσίαση της έκθεσης ιστορικής ΦωτογραφίαςΠροελαύνοντας για την απελευθέρωση…Εικόνες και μαρτυρίες από τη παρουσία του ελληνικού στρατού και στόλου στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο”στην Γ’ αποθήκη του ΟΛΘ το Φθινόπωρο. Η συγγραφή της σχετικής μελέτη υλοποιήθηκε από τον επιστήμονα-ιστορικό Ε. Χεκίμογλου και η έκδοσή της  τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Το φθινόπωρο του 2014 το Μουσείο παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης της Θεσσαλονίκης πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τις 3 γιορτινές μέρες της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς από 30/10-2/11 του 1944.Στις θεματικές ενότητες της έκθεσης περιλαμβάνονται τα τεκμήρια αποχώρησης των Γερμανών, το μνημόσυνο που οργάνωσε ο ΕΛΑΣ υπέρ των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης καθώς και την παρέλαση του ΕΛΑΣ στη λεωφόρο Νίκης μαζί με πλήθος κόσμου, που συνέρρεε αυθόρμητα για να γιορτάσει το τέλος της κατοχής και την αποτίναξη του γερμανικού ζυγού. Η έκθεση με τίτλο «Η γιορτή της Ελευθερίας. Ο ΕΛΑΣ οργανώνει πάνδημο εορτασμό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς,  2 Νοεμβρίου 1944» παρουσιάστηκε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και την τίμησαν με την παρουσία τους πολλά σχολεία και σύλλογοι της πόλης. Την έκθεση συνοδεύει και η αντίστοιχη έκδοση, σε επιμέλεια και συγγραφή του Πάνου Θεοδωρίδη.